Żywe tradycje
Wydarzenia, w których warto uczestniczyć i zwyczaje, które można zobaczyć
Praca dawniej i dziś
Pasterstwo, sadownictwo, hodowla bydła... Każdy region ma swoją specjalność.
Strój regionalny
Znak tożsamości i rękodzieło. Górali można rozpoznać nie tylko po parzenicach.
Twórcy i rzemiosło
Rzeźba, obrazy na szkle, kwiaty z bibuły, poezja... Za tymi dziełami zawsze stoi człowiek.
Muzyka i taniec
W tych melodiach i krokach można odnaleźć ślady wielu kultur.
Przysmaki
Dziadki, pierogi łomnicańskie, gałuski, ser klagany... Poznaj góralskie smaki!
Dawne życie
Wspomnienia, dzięki którym możemy zachować cząstkę dawnego świata
Wierzenia i legendy
Religia i wierzenia ludowe często się przenikają, tworząc bogaty, duchowy świat górali.

Praca dawniej i dziś

Tradycyjna praca koni w górach

W górach w wielu miejscach konie wciąż spełniają swoją tradycyjną rolę w gospodarce.

Owce na pienińskich halach

Hodowla owiec w Pieninach jest wciąż kultywowana. W Jaworkach działają do dziś wzorcowe bacówki.

O tradycjach flisackich w Pieninach

Flisactwo to wyjątkowa tradycja, charakterystyczna dla Pienin. Dziś spływ Dunajcem jest znaną atrakcją turystyczną, kiedyś - służył spławianiu drewna i połowom ryb w rzece.

Czarne owce u Górali Nadpopradzkich

Hodowla czarnych owiec - niegdyś rozwinięta na tych terenach - staje się na powrót coraz bardziej popularna. Górale Nadpopradzcy (nazywani też czarnymi) jako jedyni mają czarne portki, robione z wełny czarnych owiec właśnie.

Tradycje sadownicze u Górali Białych

Wyjątkowy mikroklimat Kotliny Sądeckiej sprawił, że to tu wyjątkowo rozwinęło się sadownictwo, stając się podstawowym źródłem utrzymania dla Górali Białych.

Ostatni bednarz spod Babiej Góry

Jak pracuje bednarz w XXI wieku? Warto poznać tajniki tego rzadkiego już dziś zawodu.