Żywe tradycje
Wydarzenia, w których warto uczestniczyć i zwyczaje, które można zobaczyć
Praca dawniej i dziś
Pasterstwo, sadownictwo, hodowla bydła... Każdy region ma swoją specjalność.
Strój regionalny
Znak tożsamości i rękodzieło. Górali można rozpoznać nie tylko po parzenicach.
Twórcy i rzemiosło
Rzeźba, obrazy na szkle, kwiaty z bibuły, poezja... Za tymi dziełami zawsze stoi człowiek.
Muzyka i taniec
W tych melodiach i krokach można odnaleźć ślady wielu kultur.
Przysmaki
Dziadki, pierogi łomnicańskie, gałuski, ser klagany... Poznaj góralskie smaki!
Dawne życie
Wspomnienia, dzięki którym możemy zachować cząstkę dawnego świata
Wierzenia i legendy
Religia i wierzenia ludowe często się przenikają, tworząc bogaty, duchowy świat górali.

Praca dawniej i dziś

Owce na pienińskich halach

Hodowla owiec w Pieninach jest wciąż kultywowana. W Jaworkach działają do dziś wzorcowe bacówki.

O tradycjach flisackich w Pieninach

Flisactwo to wyjątkowa tradycja, charakterystyczna dla Pienin. Dziś spływ Dunajcem jest znaną atrakcją turystyczną, kiedyś - służył spławianiu drewna i połowom ryb w rzece.

Czarne owce u Górali Nadpopradzkich

Hodowla czarnych owiec - niegdyś rozwinięta na tych terenach - staje się na powrót coraz bardziej popularna. Górale Nadpopradzcy (nazywani też czarnymi) jako jedyni mają czarne portki, robione z wełny czarnych owiec właśnie.

Horticultural traditions of the White highlanders

The Sącz basin’s unique microclimate is conducive to extraordinary horticultural development, the White highlanders’ basic source of income.

The last cooper of Mount Babia

How do 21st-century coopers work? Learning more about the profession, extremely rare today, is fun.